Person søker informasjon på nettet

 

Mange tenker at sosiale media er ufarlig, og at det er en flott mulighet til å dele opplevelser med venner. Men er det virkelig det? I dag er det mange, både markedsføringsbyråer, venner, bekjente og arbeidsgivere, som sjekker personer på sosial media. I tillegg bruker også ID-tyver og hackere sosiale media til å få tak i informasjon. I denne artikkelen får du flere scenarioer og tips til hvordan du kan beskytte identiteten din med VPN online og andre sikkerhetsløsninger på sosiale media.

 

Ikke avslør oppholdsstedet ditt

 

De fleste har vel kanskje merket at Facebook-reklamer er godt tilrettelagt for brukeren. De fleste av oss klikker på reklamer som vi synes er interessante. Når vi gjør dette, legger vi igjen spor som Facebooks algoritmer fanger opp, og deretter sørger de for å vise oss mer av det samme. I tillegg er det slik at vi legger igjen informasjon om hvor vi befinner oss hver gang vi går inn på en nettside.

 

Med informasjonskapsler og avanserte sporingssystemer, er det ikke vanskelig å finne ut hvem besøkeren er og hvor han eller hun bor. Mange nettsteder nevner at man skal aldri klikke på lenker i ukjente e-poster, men dette gjelder også reklamer.

 

Selv om Facebook virker som et ærlig og redelig firma, er det ikke sikkert at alle annonsørene er det. I verste fall kan en hacker eller cyberkriminell klare å stjele identiteten din og bestille pakker eller opprette nye kredittkort i ditt navn. Derfor er det viktig å beskytte identiteten din når skal utforske nye nettsider, selv om den ser flott og troverdig ut.

 

For å beskytte slik informasjon kan online VPN være en god løsning. Dette sørger for at identiteten din forblir hemmelig. Sporingssystemer og informasjonskapsler på nettsiden som besøkes får oppgitt en helt annen IP-adresse og lokasjon. Kort fortalt betyr dette at VPN-løsningen beskytter brukernes identitet, slik at de unngår problemer med identitetstyveri.

 

En VPN-løsning er imidlertid ikke godt nok om personer logger seg inn eller sender informasjon på nettsidene som besøkes. Nettsidene kan fortsatt spore opp lokasjon og identitet ved hjelp av informasjonskapsler. Derfor er det alltid lurt å blokkere informasjonskapsler fra nettsider man aldri har besøkt tidligere. Dette kan gjøres enkelt i innstillingene på din nettleser.

 

Ikke legg ut informasjon om ferie eller familie

 

Mange gleder seg til ferien, og legger gjerne ut flere poster før de drar. Her forteller de om hvor og når de skal reise. Det er selvfølgelig stas å reise til ett nytt sted , og de fleste vil gjerne dele dette med venner og bekjente på sosial media. Hvem andre er det som synes det er stas å få slik informasjon? Innbruddstyver!

 

Med slik informasjon så vet de nøyaktig når og hvor de skal slå til, uten at de risikerer at beboeren plutselig kommer hjem. Det skjer utallige ran på grunn av poster på sosial media, som både forteller når folk reiser og når de kommer hjem igjen.

 

I tillegg kan poster om barna og hvor de oppholder seg være en veldig dårlig ide. Flere skumle sitasjoner har oppstått nettopp fordi gjerningsmennene følger med hva som skjer på sosial media, slik at de vet når de skal slå til. Kanskje barna er alene hjemme på spesielle tider av døgnet før foreldre kommer hjem fra jobb? Et typisk innlegg kan være "Se på Ida! Hun lager muffins til meg mens jeg er på jobben, så koselig!"

 

Sosiale media ble laget for å dele historier og alle de koselige tingene som skjer i livet, men å legge ut spesifikk informasjon om at barna er hjemme alene bør alltid unngås!

 

Fjern festbilder og unngå tagging

 

Vi har alle vært unge, kost oss med alkohol sammen med venner og gjort litt sprøe ting. I dag er det imidlertid mer og mer vanlig at arbeidsgivere sjekker ut profilen din på sosial media før de ansetter deg. I enkelte tilfeller har også ansatte fått sparken på grunn av ting de har lagt ut på sosial media. Dette trenger nødvendigvis ikke å være vulgære bilder, men også upassende kommentarer og sjikanering som er sendt i sinne over internett.

 

Her er fire enkle trinn for å unngå problemstillingene over:

 

 

     Bruk innstillinger for sikkerhet – Blokker bestandig uvedkommende fra å se innlegg og annen informasjon. På alle sosiale plattformer er det mulig å begrense hvem som får se hva du legger ut.

 

 

     Beskytt lokasjonen din – Ikke la andre få tak i personopplysninger og bosted. Ved å bruke den beste VPN tjeneste skjules sporene på nett for uvedkommende som har til hensikt å misbruke identiteten din. Å bruke en VPN tjeneste er en god løsning for de fleste.

 

 

     Ikke oppgi oppholdssted – Uansett om det kun er venner som ser innleggene dine, bør du aldri oppgi hvor du oppholder deg. Dette gjelder spesielt barn og ferieopphold.

 

 

     Gjennomgå innlegg jevnlig – Det er aldri lurt å ta vare på gamle innlegg som setter deg eller andre i dårlig lys. Sørg for at upassende bilder og kommentarer fjernes, og at personer som eventuelt er tagget også fjerner innholdet.

 

Dette er viktige skritt alle bør ta for å beskytte identiteten og sikkerheten sin på nettet.